bierweetjes a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s-t-u-v-w-x-y-z
weizenbier: van oorsprong Duits bier (Beieren) waarin 50% gerstemout en 50% tarwemout verwerkt is. (weizen = tarwe)
Westvleteren: een originele trappistenbrouwerij, die het label ATP (= authentic Trappist Product) mag voeren. Met zijn 4500 hectoliter op jaarbasis is het wel nagenoeg de kleinste. De 4500 hl. is juist voldoende om in eigen onderhoud te voorzien; tevens is er dan nog een kleine hoeveelheid over voor de verkoop; Jaarlijks mag de productie 2% toenemen. Van de opbrengst van het verkochte bier worden gebouwen onderhouden en gaat een deel naar de liefdadigheid, eisen waar aan een authentiek trappistenbier moet voldoen!
De paters van Westvleteren hebben een haast ecologische levenswijze (zie "etiketloos"); verder zijn ze vegetarisch, op één dag na: op het feest van Sint- Maarten wordt er een stuk vlees gegeten.
wijn: een vreemde eend in de bijt? Toch niet als je weet dat in de brouwerij van Haacht, naast bier en limonade ook wijn gemaakt wordt.
winterkonick: door brouwerij De Koninck uitgebracht "winterbier". Het is iets zachter en heeft iets meer alcohol dan het overbekende "bolleke" de Koninck. Het is verkrijgbaar van wintertijd (eind oktober) tot zomertijd (eind maart).
wort: na het maischen (opwarmen van het beslag) en na het filteren hiervan blijft er een vloeistof over die we "wort" noemen. Deze vloeistof is erg zoet en moet gekookt worden; de vele suikers die het bevat dienen als voedsel voor de gistcellen; de kooktijd bedraagt meestal tussen de 60 en 90 minuten;
Klik op een letter boven de tekst om naar een ander blad te komen