* * *     straten, wijken en  pleinen     * * * 

 

Kurfürstendamm:    Kurfürstendamm - kortweg Ku'damm genoemd is in de                                          16e eeuw aangelegd, omdat de koetsen van de keurvor-sten dan gemakkelijk naar het jachtpaviljoen in Grunewald konden rijden. In het begin was het een wat fors ruiterpad. Maar toen kanselier Otto van Bismarck eens op bezoek was in Parijs was hij zeer onder de indruk geraakt van de Champs Elysées. Hij besloot dat Berlijn ook zo'n belangrijke boulevard moest hebben. Hier gingen zakenlui, artiesten en rijke burgers wonen. 

 

foto: Aansluitend aan de Kurfürstendammligt de Breidscheidplatz met zijn wereldbolfontein (Wasserklops) van roze graniet.

 

Unter den Linden:                 Oost Berlijn, unter den Linden: daar wandelen mensen langs vlaggen en vaandels
                                                 waar Lenin en Marx nog steeds op een voetstuk staan.
                                                 en iedereen werkt,hamer en sikkels,
                                                 terwijl in paradepas, de wacht wordt gewisseld: 40 jaar socialisme.

 

 

Hierboven staat de  tekst van het lied gezongen door o.a. Het Kleine Orkest.  Unter den Linden was in 1575 de toegangsweg tot het kasteel en de "flaneer-laan" van de "betere burger". Hier tref je onder meer de Humboldt-universi-teit, de RussischeAmbassade en de Nationale Bibliotheek. Nu - in het voorjaar - zijn de linden uiteraard nog zonder blad. Maar 's zomers moet het hier heerlijk wandelen zijn: schaduwrijk onder de linden en rechts en links van je 3 banen verkeer!

                                                                foto: Unter der Linden in het voorjaar

 

Alexanderplatz:    De Alexanderplatz is het centrum van Oost-Berlijn. Na de val van de muur zijn de bestuurders erg bezig (geweest) met                                  de vraag: Hoe gaan we verder met het inrichten van de Alexanderplatz? Enerzijds zijn er stemmen om - even als op Potzdamerplatz - alle bestaande gebouwen maar te ruimen en moderne architectuur toe te passen en wolkenkrabbers te bouwen. Maar anderzijds wil en móet men rekening houden met de gevoelens van de vroegere Oost - Berlijners. Voor hen is Oost - Berlijn nl. "meer dan zo maar een plein".  Het was hún plaats waar samengekomen werd, waar hún ematies liggen, waar zíj jeugd geweest zijn! Ten tijde van de val van de muur stonden hier meer dan 100.000 oost - Berlijners te discussiëren en te vieren dat de muur viel. Zelf vind ik het plein niet storend verouderd. Het is natuurlijk grauw en grijs, maar het open karakter vergoed ook wel weer veel. En wat natuurlijk nooit weg zal gaan zijn de Fernsehturm en das Rote Rathaus.

 

 

 

 

 

Alexanderplatz

Alexanderplatz
met Kaufhof en Forum Hotel

 

Fernsehturm

 

 

De Fernsehturm heeft aan de voet een doorsnee van 32 meter. Een lift brengt je in 45                                     seconden op ruim 200 meter hoogte (6,5 m/sec) waar je in een "Panorama-café" (rondraaiend restaurant) kunt genieten van eten en drinken, maar vooral van een prachtig uitzicht over Berlijn: "Immer das höchste Erlebnis".

 

 

 

 

Op de foto's hieronder (genomen vanuit het roterende restaurant op 200 meter hoogte)
zie je toch wel het verschil tussen Oost- en West-Berlijn.

Het oosten met zijn strakke, rechthoekige kleurloze flats en hoogbouw; het westen ziet er veel speelser en kleurrijker uit.

 

Potsdamerplatz:    Wat mij betreft: Geweldig! De laatste jaren was de Potsdamerplatz één grote bouwput. Van de oorspronkelijke                                                  bebouwing zijn nog 3 gebouwen gespaard gebleven. Voor de rest is het één architectonisch hoogstandje onder regie van de Italiaan Renzo Piano. Met voor mij als uitschieters: Het Sony-complex met zijn opzettelijk scheef geplaatste koepel (als tegenhanger van de koepel op het Reichstaggebaude) en het DB-kantoor. Verder kun je je er vergapen aan het Bahnhof, Marlene-Dietrichplatz (o.m. met Kino, theater), Imax-theater en het winkelcentrum Arkaden.

 

Potsdammerplatz
gebouw DB = Deutsche Bahnhof

Potsdammerplatz
gezien vanuit de Stresemannstrasze

 

Potsdammerplatz
Sonycomplex - onder de koepel

Potsdammerplatz
Sonycomplex - met waterpartij