Frankrijk - Parijs 2023: Saint Denis et les Cimitiéres Stade 9de) France
Het is 16 jaar geleden dat wij Parijs voor de eerste keer bezochten. Het verslag van die reis kun je lezen als je hier klikt .
In juni 2023 hebben we opnieuw een bezoek gebracht aan Parijs.
Hieronder lees je en zie je wat we deze keer allemaal hebben gedaan in een week tijd.
Saint Denis
Enkele weken voor we naar Parijs zouden gaan leende ik in de plaatselijke bibliotheek - als liefhebber van historische romans - het boek "Lust en Schande - De verboden liefde van Eleonore van Aquitanië", geschreven daar Marianne en Theo Hoogstraaten.
In dat boek las ik over de koningen van Frankrijk die in heel veel gevallen na hun dood werden bijgezet in praalgraven in de .St. Deniskerk in Saint-Denis, in het noorden van Parijs.
Dagobert I, een Frankische koning stichtte hier een abdij. Het was de abt Suger die deze abdij tot grote bloei zou brengen. Deze abt, die ook veel politieke macht had, vond in Eleonora van Aquitanië één van zijn grootste tegenstanders.
De huidige kathedraal St. Denis is voortgekomen uit de toenmalige abdijkerk. Vanaf de eerste Christelijke koning Clovis (eind vijfde eeuw) werden de meeste Franse koningen hier begraven.
Na het lezen over de vele graven - gisants - *1) in de kathedraal van St. Denis hiervan was het voor mij duidelijk dat dit één van mijn hoofddoelen zou worden bij ons bezoek aan Parijs.
*1) gisant = een graftombe waarop liggende figuren zijn afgebeeld.
Van het exterieur van de de kathedraal konden we deze keer geen mooie foto's maken aangezien de kerk in de steigers stond en omgeven werd door een graffity-schutting. Wel hebben we hier 2 foto's van de prachtig met beeldhouwwerk versierde ingang.(klik op de foto voor vergroting).
Hieronder enkele interieurfoto's: peachtige glas-in-lood-ramen en het hoofdaltaar.
Prachtige rozetten in de lange zijgevels (noord- en zuidzijde) van de kathedraal
Zoals gezegd zijn vele Franse koningen en hoogwaardigheidsbekleders begraven in deze St. Denis Kathedraal in het noorden van Parijs. Hieronder een aantal foto's van graven, graftombes en cryptes.
Het sierlijke praalgraf van Louis XII [kon. van Frankrijk 1498 - 1515] en Anna van Bretagne
Enkele cryptes met hier en daar wat verstrooide graven, kisten en grafstenen
De legende van Saint Denis:
Saint Denis (Dionysius van Parijs) was in de derde eeuw de eerste bisschop van Parijs. Toen men hem in een oven had gegooid bleef hij ongedeerd, maar werd hij vervolgens onthoofd. Volgens de legende wandelde hij met zijn hoofd in zijn handen van Montmartre ( de plaats van terechtstelling) naar de begraafplaats, waar later de abdij van St. Denis werd gebouwd.
Afbeeldingen van St. Denis:
Saint Denis wordt vaak onthoofd afgebeeld, met zijn eigen hoofd in zijn handen. Soms ontbreekt niet zijn hele hoofd maar slechts het schedeldak. Ook wordt hij wel afgebeeld met een bloeden-de halswond en een boek in zijn handen met daarop weer zijn eigen hoofd. Soms zijn zwaard en ketenen afgebeeld als symbool van zijn gevangenschap.
Beschermheilige:
Dionysius is schutspatroon van de boogschutters. Hij zou beschermen tegen hoofdpijn, hondenbeten, syfilis, astma en longziekten. Wij vieren zijn geboortedag op 9 oktober.
(overgenomen uit "Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen - Jo Claes e.a.)
In de kerk van St. Denis ging het vooral over de overleden Franse koningen en hoogwaardigheidsbekleders wier graven in de St. Denis-kathedraal te bezoeken waren. Maar in deze vakantie hebben we meer begraafplaatsen bezocht, t.w.: Cimitière de Montmartre (cimitière du Nord) en uiteraard het wereldberoemde kerkhof Père Lachaise.
Beide begraafplaatsen zijn (zeer) uitgebreide landgoederen doorkruist door straten en paden. Als je hier op zoek gaat naar graven van bekende personen kun je dat niet doen zonder plattegrond. Dan zou het een toevalstreffer zijn mocht je een graf van een bekende persoon ontdekken.
Wat opvalt op de genoemde begraafplaatsen is de wirwar en bonte verzameling van graven, graftombes, kapelletjes, ruïnes, etc.
Het is wel wat onbegrijpelijk dat totaal verweerde en verwaarloosde graven niet geruimd worden. Men zal wel voor een bepaalde - of misschien zelfs wel onbepaalde tijd - grafrechten hebben gekocht, maar de verwaarlozing leidt alleen maar tot een min of meer onoverzichtelijke en chaotische begraafplaats.
Cimitière de Montmartre
Graven van bekende personen:
Op Cimitière de Montmartre liggen - evenals op Cimitière Père Lachaise - bekende personen uit de kunst- en cultuursector.
We vinden hier o.m. de graven van de zangeressen France Gall en Dalida, de dichter Heinrich Heine, de schrijver/journalist Emile Zola, de schilder Edgar Degas en de musici Hector Berlioz (componist) en de uit Dinant (Blg) afkomstige saxofoonbouwer Adolph Sax.
foto's hierboven: bijzondere graven, pompeus of juist nietig klein, of met complete beeldhouwwerken.
Je zou het verhaal hierachter wel eens willen weten.
Cimitière Père Lachaise
De begraafplaats Père Lachaise ontleent zijn naam aan Pater Francois d'Aix de La Chaise. Hij was de geestelijk vader van Koning Lodewijk XIV, die altijd bij deze pater ging biechten. Pater La Chaise woonde meer dan 30 jaar op het landgoed waar nu de begraafplaats is. Het landgoed werd in de 17e eeuw gekocht door de orde van de Jezuïten, die hier een rusthuis wilde bouwen.
Momenteel telt de begraafplaats zo'n 69.000 graven en is daarmee vol. Nieuwe plaatsen komen er slechts als oude graven geruimd zijn. Degene die er voor kiest hier begraven te worden, moet in Parijs zijn overleden en ten tijde van zijn overlijden ook in Parijs woonachtig zijn..
Graven van bekende personen:
Op Cimitière Père Lachaise liggen tal van VIP's begraven. Voor de Fransen zijn dat er natuurlijk talloze meer dan voor de bezoekers uit het buitenland.
Zij zoeken naar graven van mensen als de kunstenaars Max Ernst, Gustave Doré en de Nederlandse schilder Karel Appel. Of de schrijvers Honoré de Balzac, La Fontaine, Moliére of de Ier Oscar Wilde. Verder liggen hier bekende musici begraven als de componisten Georges Bizet en Frederic Chopin, de zangers Yves Montand, Gilbert Bécaud, Edith Piaf en natuurlijk Jim Morrisson. En dan zijn er nog de graven van Laurent Fignon (winnaar van de Tour de France in 1983 en 1984), Joseph-Ignace Guillotin (arts en uitvinder van de guillotine), en de actrice Simone Signoret.
Hoewel Het graf van Jim Morrison het meest bezochte graf is op de begraafplaats Père Lachaise, is het een beetje onooglijk graf en ligt het tamelijk weggeduwd tussen en achter andere graven. Omdat zijn graf nogal eens 'belegerd' werd door fans, besloot men het graf te omheinen met een hek. Om toch hun liefde aan Jim Morrison te tonen hebben talloze fans hun uitgekauwde stukje kauwgom op de boom geplakt die dichtbij het graf van Morrison staat.
En ook hier weer talrijke graven die op één of andere manier bijzonder zijn en er uitspringen door hun beeldhouwwerk, pracht en praal of juist eenvoud.
Hieronder de laatste foto's van de twee begraafplaatsen die we in Parijs bezochten. De eerste foto toont het graf van Gilbert Morard (Père Lachaise).Hij was o.m. hoofd van de treinmaatschappij SNCF. Veel bezoekers van zijn graf lieten hier als eerbetoon hun trein- of metrokaartje achter op zijn graf.
De andere twee foto's tonen de desolaatheid van een (redelijk groot) aantal graven op beide begraafplaatsen. De begraafplaatsen zouden er zienderogen mee opknappen als deze verwijderd zouden worden. Nabestaanden zullen er amper weet van hebben, lijkt me.
Stade France ...... en de Olympische spelen 2024
Aangezien we in het noorden van Parijs waren, gingen we toch ook maar even op zoek naar het Stade (de) France. Een stadion waar meer dan 80.000 mensen in kunnen en waar het Nationaal voetbalelftal zijn wedstrijden afwerkt. Verder vinden hier allerlei grote(re) evenementen plaats op het gebied van Rugbuy, atletiek, etc.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt speelt de Parijse topclub Paris Saint Germain zijn thuiswedstrijden niet in Stade de France maar in Princes Park.