Parijs 2023 - 3: op en om de Seine
De Seine ontspringt ten noorden van Dijon en stroomt door Parijs. De totale lengte van deze rivier bedraagt 776 kilometer.
In de Seine liggen twee eilandjes: het Île de la Cité en het Ile de Saint-Louis.
Voorheen heette het Ile de la cité het Île Notre-Dame, naar de kathedraal die we op dit eilandje vinden. Het Ile de Saint Louis heette eerder het Île aux Vaches, omdat er lang alleen koeien liepen.
We hebben de Seine tijdens de wandeling(en) gezien van de oever, maar ook van af het water tijdens een rondvaart.
Tijdens de rondvaart op de Seine
Les Bouquinistes:
In de 19e eeuw - meer precies 1859 - besloot het stadsbestuur van Parijs om de boeken- en prentenverkopers een eigen plaats te gunnen aan de kades langs de Seine. Zo'n 68 handelaren kregen 10 meter ruimte om hun boeken en prenten in een stalletje te etaleren.
Zij betaalden daarvoor toen een vergoeding - omgerekend naar de huidige prijs - voor van zo'n € 100 per jaar.
Was het in het begin een totale lengte van amper 700 meter boekenstalletjes, tegenwoordig is de totale lengte aan boekenstalletjes zo'n slordige drie kilometer. Het zijn zo'n 250 handelaren die gezamenlijk + 900 stalletjes bemensen. Naast boeken en prenten worden nu ook allerlei souvenirs verkocht: van Eifeltorentjes tot koelkastmagneetjes, van T-shirts tot prentbriefkaarten.
Voorheen stonden de bouquenistes op de bruggen over de Seine. We praten dan over meer dan 400 jaar geleden. Inmiddels zijn deze handelaren in hun groene boekenstalletjes opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
De bruggen over de Seine in Parijs waren in de middeleeuwen volgebouwd met huizen. Door deze last gebeurde het regelmatig dat bruggen instortten. Het was dus ook een logisch gevolg dat de bestuurderen toentertijd besloten dat alle bruggen zo langzamerhand van huizen ontdaan moesten worden.
In 1604 was de Pont Neuf de eerste niet-bebouwde brug over de Seine. Le Pont Neuf is de oudste nog bestaande stenen brug.
In totaal zijn er 37 bruggen over de Seine. Uiteraard hebben wij ze niet allemaal gezien, maar ik schat toch in dat Le Pont Alexandre III één van de mooiste zal zijn.
Deze brug werd - samen met het Petit Palais en Le Grand Palais - gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 in een overdadige Beaux-arts-Stijl, getuige de gevleugelde 'gouden' paarden, cherubijntjes, vele straatlantaarns en andere versieringen.