eten en drinken
's lands wijs - 's lands eer
Ieder land heeft zo zijn eigen gebruiken en gewoontes, zijn eigen cultuur. Dat geldt ook voor eten en drinken. In Marokko kan dat betekenen, dat je bijvoorbeeld met je handen gaat eten. Een stukje brood in je handen en daarmee groenten en vlees uit de pot scheppen. Let dan wel op dat je dat met je rechterhand doet. De linkerhand wordt als onrein gezien, aangezien je daar je billen mee afveegt.........
Met je handen eten doe je natuurlijk niet als je in een restaurant gaat eten. Daar krijg je gewoon bestek. Maar mocht je bij een Marokkaanse familie uitgenodigd worden om mee te eten, zou je hier wel eens mee te maken kunnen krijgen.
het ontbijt
Marokkanen zullen vaak ontbijten met thee wat dadels en brood, een gekookt ei en olijven. Het ontbijt kan ook bestaan uit een puree van tuinbonen met knoflook, olijfolie en komijn.
In de hotels worden veelal versies van het Franse ontbijt geserveerd met stokbrood en jam en eventueel croissants of cakes. Vrijwel altijd is er verse jus d' orange te krijgen.
wat wordt er verder gegeten
Vraag je dit aan een willekeurige niet-Marokkaan, krijg je ongetwijfeld deze drie dingen te horen: couscous, Tajine en harira.
Als bij ons de aardappel het nationale voedsel is, is dat bij de Marokkaan de couscous. Bij iedere warme maaltijd met vlees, vis of groente (meestal twee keer per dag) wordt couscous geserveerd. Couscous moet je niet verwarren met rijst. Couscous is gestoomde griesmeel, een grof gemalen graanproduct.
Tajine is geen voedsel, maar een stoofpot die je nodig hebt om voedsel in te bereiden. Het ziet er uit als een diepbord met daarboven een tuitvormig deksel. Door de typische vorm van het deksel vloeien de dampen terug naar het voedsel dat in de tajine bereid wordt. Hierdoor blijft het eten sappig en worden de smaken beter behouden.
Harira is een dikke gebonden soep, een maaltijdsoep. Wat er in de soep gaat is een beetje afhankelijk van wat er in het seizoen verkrijgbaar is. Maar er zitten meestal wel kikkererwten, linzen of een of andere bonensoort in, aangevuld met rundergehaktballetjes. En natuurlijk is de soep lekker kruidig gemaakt met de fameuze kruiden uit de Marokkaanse keuken.
Maar er is natuurlijk niet één harira-soep. Als je googelt op <Harira><afbeeldingen> zie je tientalen gevulde kommen en borden van lichtgeel tot donkerrood en bruin. Dat geeft het aantal variaties nog eens aan.
Gelukkig hebben wij ook de kans gehad om van de Marokkaanse keuken te proeven, maar vooral te genieten. Voorafgaand aan de hoofdmaaltijd werden bijna overal brood met olijfolie of een sausje en olijven geserveerd.
Op de eerste dag al was de hoofdmaaltijd een prachtig opgemaaakte schaal met grote stukken kip en groenten en couscous.
Andere etenswaren uit de Marokkaanse keuken die we nog geproefd hebben zijn bastilla (gebak met vlees of vis gevuld), briouettes (een beetje familie van de bastilla; het zijn nl. met vlees gevulde bladerdeegbakjes) en een heerlijke tajine gevuld met kefta (Marokkaanse gehakballetjes) en ei in tomatensaus.
En als je gegeten hebt vraagteen echte Nederlander niet hoe het smaakte en of het gezellig was, maar wat de kosten waren. Wel, vooruit dan: voor een complete maaltijd, inclusief drankjes, waren we nooit meer kwijt dan 160 dirham (€ 16,00) per persoon.
kruiden
Of je nu de Marokkaanse keuken uitprobeert, de Thaise of de Libanese, mijn indruk is steevast: je krijgt kip en groentes, maar het zijn de kruiden die het gerecht maken. En natuurlijk speelt de combinatie van hapjes die je gepresenteerd krijgt en de wijze waarop de kok het heeft klaar gemaakt ook een grote rol.
In de Marokkaanse keuken is dat al niet anders. Meest gebruikte kruiden zijn gember, koriander, paprika, komijn, kurkuma, nootmuskaat, sesam en natuurlijk peper en zout. En dan is er natuurlijk nog de ras el hanout. In dit typische Marokkaanse kruid zitten een tiental kruiden gemixed die te samen een perfecte smaakmaker vormen.
pas op voor
Wij werden gewaarschuwd voor het nuttigen van watermeloen. Watermeloen die nu (voorjaar) al geserveerd wordt is nog niet rijp en zal zeer waarschijnlijk leiden tot diarree.
Ook moet je oppassen voor de saladebar: het ziet er allemaal erg aantrekkelijk uit door de frisheid en de kleuren, maar de salade staat al om vijf uur op tafel voor de eerste dinergebruikers. En als jij pas om negen uur dineren gaat, heeft het al wel vier uur open en bloot op tafel gestaan.
Bovendien: de groentes zijn vaak gewassen met gewoon kraanwater.............
drinken
Marokko is een Islamitsch land. Alcoholische drankjes horen daar niet bij. Maar toch.......in bijna alle horeca-gelegenheden is bier en wijn ruim voorhanden en te bestellen. Maar als de temperatuur boven de dertig graden komt is een glas bier wel eens lekker, maar een tweede en derde lijkt mij niet altijd aan te raden: het maakt je loom, slaperig en inactief. Dan maar beter water gekocht: in alle winkeltjes onderweg is volop koud water te koop, dat vaak verfrissender werkt dan een biertje.
water
Zoals gezegd is water overal volop te koop. Het water dat er uit de kraan komt kun je beter niet gebruiken. Ook kun je beter voorzichtig zijn met het omspoelen van glazen met kraanwater of het spoelen bij het tandenpoetsen.
Bij het thee zetten is het misschien minder bezwaarlijk om kraanwater te gebruiken. Dat wordt dan immers gekookt tot 100 graden.
Niettemin, toen ik in een barretje thee bestelde, haalde de barman een felsje bronwater uit de koeling en ging daarmee thee zetten. Erg netjes!
vruchtensap
Wat je wel goed kunt kopen is vruchtensappen. Op iedere plaats - in horeca, op de marktjes, in de soeks - overal kun je vers gemaakt vruchtensap kopen. Jus d'orange, maar ook granaatappelsap, druivensap en allerlei combinaties van vruchtensappen, zoals sinaasappel-mango, appel-banaan, banaan-perzik, peer-perzik, enzovoorts.
Thee
En dan is er natuurlijk nog de thee, de volksdrank bij uitstek in Marokko. En dan vooral de muntthee, die vaak mierzoet wordt opgediend.
En de daarbij behorende manier van inschenken: van hoog tot erg hoog boven het kommetje. Meer daarover kun je lezen op de pagina
https://www.plezierenvertier.nl/reis-plezier/buitenland/marokko/bij-een-berberfamilie-thuis