bierweetjes a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s-t-u-v-w-x-y-z
EBC: European Brewery Convention: kleuraanduiding voor de mout; bv. zwart = 800 - 1200 ebc; pilsmout = 3 ebc;
EBU: European Bitterness Units: geeft de mate van bitterheid aan.
eesten: eesten: na het mouten worden de gerstekorrels weer gedroogd waardoor het kiemproces gestopt wordt. Dat drogen wordt eesten genoemd. Het gebeurt door warme lucht door de mout te blazen. De temperatuur van de warme lucht ligt tussen de 80 en 90 graden. Voor donkere bieren moet de mout wat meer verhit worden. De temperatuur komt dan tot net boven de 100 graden. Het eesten bepaalt mede voor een groot gedeelte de smaak en kleur van het bier. Het bleke pilsmout (bv. Münichmout) is ge-eest bij 80 graden.
eierschalen: om zuur bier te verzachten worden er wel eens eierschalen aan het bier toegevoegd.
enzymen: als de mout vochtig wordt ontstaan er enzymen; de taak van enzymen is zetmeel af te breken tot vergistbare suikers en eiwitten tot aminozuren.
erthel: een klein, dikbuikig, bebaard, kaal mannetje, wonend achter de Rovertse bergen in het dal van de Leye. Een Erthel kan 275 jaar worden; een erthel is ontsproten aan het creatieve brein van Bas van Ostaden, die hiermee het leven schonk aan een viertal nieuwe bieren van de Urthel-stam.
etiketloos: De bieren van Westvleteren kennen geen etiket op de fles; de gedachte hier achter is: alle informatie past op het dopje; om milieu en kosten te sparen hoef je dan niet ook nog eens alles op papier te zetten. Dit bespaart lijm, inkt en papier (het ecologische denkbeeld van de paters van Westvleteren)
Klik op een letter boven de tekst om naar een ander blad te komen