De Wawel

 

Op een plateau in het zuidwesten van Krakau ligt – in een bocht van de Wizla - een complex "De Wawel" dat eertijds het centrum van de wereldlijke en geestelijke macht in Polen vormde. Burcht en kathedraal vormen hier een onlosmakelijke eenheid.

Tussen grofweg 1300 en 1700 lieten de Poolse hoogwaardigheidsbekleders zich hier kronen tot koning. Velen van hen vonden hier ook hun laatste rustplaats. Tegenwoordig is de macht gevestigd in de hoofdstad Warschau.

Binnen het complex kun je de volgende items bezoeken: de burcht, de kathedraal, de Sigismundtoren en -kapel, de ontvangstzalen en andere privé vertrekken, de wapenzaal en de kroonjuwelen.

De huidige  kathedraal (de derde) staat er sinds de 14e eeuw. De vorige twee werden door brand verwoest.

Maquette van het Wawel-complex.

 

Onder de Wawelheuvel ligt de beroemdste grot van Polen: de Drakengrot.

Volgens overlevering bewoonde in de middeleeuwen een draak het ondergrondse van de Wawelheuvel. Wie kans zag deze draak te verslaan mocht de dochter van Koning Krak huwen. Schoenmaker Skuba deed een geslaagde poging. Hij slachtte  een schaap, dat hij na de slacht gevuld had met zwavel en voerde dit aan de draak. Toen de draak van het schaap at vloog hij in brand en sprong in de Wisla. Nu rest er nog een grot met een koperen beeld van de draak Smok Wawelski.

 

De Planty

 

Vanaf de Wawel loopt in noordelijke richting een ovaal-vormige groenstrook om de oude binnenstad. Deze groenstrook heeft een lengte van 4 kilometer en een oppervlakte van 20 ha. Het is de stadstuin van Krakau,
die begin 19e eeuw gerealiseerd is als vervanging voor  de vervallen en versleten middeleeuwse muurresten, omwal-lingen, grachten en andere verdedigingswerken. Deze Planty Krakowskie is een vrij-toegankelijk park, dat in de hete zomermaanden zeker een welkome verkoeling biedt.

Monument van de Poolse kunstschilder
Jan Matejki in Planty Krakowskie

 

 

terug