bierweetjes a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s-t-u-v-w-x-y-z
Hallertau: plaats in Zuid Duitsland waar de Hallertauhop al in 736 werd geteeld.
HIBG: Hoger Instituut voor Bier en Gastronomie (vorm van HBO-onderwijs in België)
Horta: Grandcafé in het centrum van Antwerpen (de Wapper); Victor Horta was een Belgisch architect. Eén van zijn vele werken was Het Volkshuis in Brussel (1899). Nadat dit huis gesloopt is, komen de ijzeren spanten hiervan ergens te liggen in een weiland. De grote draagbalken schraagden destijds de twee verdiepingen van de hoge gelagzaal van het Brusselse Volkshuis. Als (mede) bewaker van cultureel erfgoed besluit de Palm- brouwerij deze spanten een herbestemming te geven als "cultureel bierhuis" in Antwerpen en zo wordt de Horta gecreeerd!
hop: enerzijds is hop bepalend voor de smaak van het bier (m.n. de bitterheid), anderzijds (en eigenlijk is dat de belangrijkste taak van de hop) heeft het een taak als conserveringsmiddel; (zie ook; gruut)
Hop was al bekend bij de Romeinen die het culinair gebruikten (hopscheuten) of medicinaal (ontspannende werking). De Romeinen vulden zelfs hun hoofdkussens met hop om een goede nachtrust te bewerkstelligen. De Latijnse naam voor hop is humulus Lupulus. (zie ook: Saaz)
Klik op een letter boven de tekst om naar een ander blad te komen