Tinghir en de Todra-kloof

 

onze hotels

We zijn inmiddels een dag of vijf op pad door Marokko. Vandaag eindigt onze reis in Tinghir, waar we onze intrek nemen in hotel Bougafer.
Het is goed om ook eens iets te zeggen over de hotels waar we tijdens onze reis verblijven.  Alle hotels kunnen we rangschikken onder de termen voldoende tot (zeer) goed, allemaal, zonder uitzondering. En de voldoende geldt dan misschien het eerste hotel waar we verbleven. Niet dat het er slecht was, wel was het ietwat gedateerd. Maar verder waren alle hotels vier sterren waard, zowel als het gaat om de kamers en de uitrusting daarvan, als het eten dat we meestal in buffetvorm kregen. 

En bij elk hotel was het zo geregeld, dat de kamersleutels bij aankomst al klaar lagen en de koffers naar de kamers gebracht werden, waar ze de andere dag ook weer werden opgehaald en in de bus werden gezet. Daar hadden we geen omkijken naar. Prima geregeld allemaal.

Eén van de acht hotels waar we verbleven: Hotel Bougafer in Tinghir.

 

kanalisering

Op weg van Tinghir naar de Todra-kloof passeren we een gebied met allemaal zandheuveltjes die in een bepaalde lijn liggen. Onze gids Mustafa liet er de bus stoppen en vertelde ons het verhaal over de kanalisering.

De zandhopen hebben te maken met een methode van kanalisering die sinds de 11e eeuw hier gebruikt werd. Uit eerbied voor de aarde werd niet op elke plaats een put of een bron geslagen. Dat zou de aarde maar uitputten. Men bouwde een 600 km. lange ‘waterweg’ waar iedereen van mocht ‘tanken’. Men mocht dus drinken van “het bloed der aarde”, synoniem voor “levensader’. De waterweg werd gevoed door het water vanuit de bergen.  De heuvellijn die op deze manier werd gevormd was tevens een looplijn, een gids, voor de kamelenkaravaan.

    Plattegrond van het eeuwenoude irrigatiesysteem

    links op de foto de ingang naar de ondergrondse kanalisering

    de ingang

    het beeld onder de grond

    Emmertje dat hier hangt is van autobanden gemaakt en dus van latere datum

    Tinghir

    In Tinghir zelf - een stad van ruim 40.000 inwoners - is niet bijster veel te beleven. Het is een mooi vertrekpunt voor tochten in de omgeving, naar de woestijn of naar de Todra-kloof. We hebben nog wel even in het stadje gelopen, maar werden er niet echt opgewonden van. Wel kun je zien dat de stad zich meer en meer op werkt naar een wat beter aanzien. 

     

    Verkeersplein in Tinghir

    Nieuwe wijk in aanbouw

    Rustpunt in de wijk

    volledig droge rivierbedding

    Todrakloof:

    De Todrakloof bestaat uit hoge steile rotswanden tot wel 300 meter. De rivier de Todra (Todgha in het Arabisch) heeft hier de eeuwen door het gebergte uitgesleten.  Het is een prima gebied om te wandelen en voor de meer avontuurlijke bezoeker om te klimmen. De prachtige rode kleur krijgt de berg vanwege het aanwezige ijzergehalte in de rotsen. De groene kleur zien we als er meer koper in het gesteente te vinden is.
    En daar waar water te vinden is zien we ook meer groen in het landschap verschijnen.

     

    Het kan hier somtijds ook best veel regenen. Toen wij  Tinghir en de Todrakloof bezochten was het droog en warm, zo rond de 35 tot 40 graden. Maar enkele dagen later hoorden we dat het er flink geregend had en dat riviertjes en kleinere beekjes hier en daar voor kleine overstrominkjes gezorgd hadden. En niet altijd tot ontevredenheid van de bewoners, die ook vaak uitzien naar een regenbui.

    Hier en daar ontstaan wat oase-achtige plaatsen waar de bevolking zich kan verfrissen of de was kan doen.

     

    tapijthandel

    We hebben deze dag ook nog een bezoekje gebracht aan een tapijthandel. Na de gebruikelijke theeceremonie werd ons een aantal tapijten geshowd. Enkele assistenten brachten steeds opnieuw tapijten binnen terwijl de 'spreekstalmeester' in vloeiend Engels uitleg gaf.

     

    terug