Piraeus - Aegina
Met de metro reizen we 6 km richting het zuidwesten. Daar komen we in de havenstad Piraeus. Bij het verlaten van het metrostation merk je dezelfde hectiek als in Athene: op diverse kruispunten driftig door elkaar fluitende politie-agenten, waar zeer slecht door de chauffeurs op gereageerd wordt.
Dat wordt nog eens met een factor vijf vermenigvuldigd op het veerplein waar de diverse ferry's vertrekken.
Piraeus is een belangrijke haven, met veerverbindingen naar allerlei eilandjes, maar ook naar grotere havens als Alexandrië en Haïfa en Limasol.
De Sint - Nicolaaskerk in Piraeus
zoals overal ter wereld is ook hier het verschil te zien tussen "klein geld" en " groot geld"
- tussen vissersbootje en superjacht -
in de haven van Piraeus lag deze dagen een replica van een oude Romeinse roeiboot.
Tijdens tv-opnames en - interviews mochten wij het schip bezoeken.
Aegina
Als je - zoals wij - een iets langer verblijf in Athene geboekt hebt, heb je ook mooi de kans om eens een eilandje in de buurt te bezoeken. Vanuit Piraeus varen diverse veerboten naar eilandjes in de omgeving. Wij kiezen voor een anderhalf uur durende vaart naar het eilandje Aegina, dat deel uitmaakt van de Saronische eilanden in de Golf van Aegina. Het is slechts 85 km2 groot en heeft een inwoneraantal van 13.000
Het eilandje Aegina is één van de mooiere eilandjes in dit gebied. Het telt dan ook diverse B&B-adressen. Je komt er vooral voor het strand en om te watersporten of te wandelen. De kleine en smalle winkelstraatjes doen wel gezellig aan en uiteraard is het ook altijd fijn om op een terrasje wat te eten, te drinken en te kijken. Wij blijven maar enkele uurtjes in de gelijknamige hoofdstad Aegina. Bezienswaardigheden zijn o.m. de Sint-Nicolaaskerk en de Toren van Makkelos. Verder is het eiland bekend van de pistachenoten. Er zijn diverse grote(re) boomgaarden met pistachenootbomen: 3% van de wereldhandel in pistachenoten komt van dit kleine eilandje.
The Tower of Markellos is begin 19e eeuw (1802) gebouwd in opdracht van Spyros Markellos, lid van het Griekse parlement en leider gedurende de Griekse onafhan-kelijkheidsoorlog van 1821 - 1829.
Het gebouw is gebruikt voor diverse verga-deringen en meetings door allerlei voor-aanstaande politici.
Het gebouw is alleen aan de buitenkant te bezichtigen.