De bruggen van Boedapest
De beide stadsdelen Buda en Pest worden door negen bruggen over de Donau met elkaar verbonden.
De oudste brug is de Kettingbrug. Deze wordt als mooiste brug beschouwd.
Inderdaad een prachtige brug, maar persoonlijk vind ik de Libertybridge (Vrijheidsbrug) mooier en indrukwekkender.
De Kettingbrug (Chain-bridge)
Toen de Kettingbrug in 1849 klaar was - na een bouw van 10 jaar - was men bang dat de brug al weer direct vernield zou worden door oorlogsgeweld. De Oostenrijkers hadden zich bij de opstand in 1849 verschanst aan de voet van de brug in het stadsdeel Boeda en zouden de brug opblazen als hun leger in gevaar gebracht zou worden. Het liep af met een spreekwoordelijke sisser. Aan het eind WO II werd de brug opgeblazen door de Duitse troepen.
Op het moment dat wij Boedapest bezoeken (5 t/m 10 september 2018) is de kans groot dat we de Kettingbrug niet in al zijn glorie zullen kunnen zien. Er werd nl. aangekondigd dat de brug vanaf 1 september voor lange tijd dicht zou gaan voor reparatie. Gelukkig werd de brug nog niet aangepakt op het moment dat wij er waren.
De Kettingbrug heeft twee triomfbogen, eigenlijk de pijlers van de brug
Tevens zijn er enkele leeuwen als 'bewakers' van de brug aangebracht.
De Vrijheidsbrug (Liberty-bridge)
De Vrijheidsbrug is net een metertje langer dan de Kettingbrug en heeft een breedte van ruim 20 meter. De brug ligt ter hoogte van het Gellert-hotel in het stadsdeel Boeda en leidt richting Markthal in het stadsdeel Pest.
De brug ging open in 1896. Ook deze brug is - evenals de Kettingbrug - in de tweede wereldoorlog door de Duitsers verwoest. In augustus 1946 was de brug herbouwd en heropend en kreeg het de naam Vrijheidsbrug. Daarvoor droeg de brug de naam van de Habsburgse vorst Frans Jozef.
De Vrijheidsbrug in volle glorie, gezien vanaf het Citadel in het stadsdeel Boeda.
De Margarethabrug (Margitbridge)
De Margarethabrug is bijna 2 keer zolang als de Vrijheidsbrug en de Kettingbrug (607 meter) en wordt door 7 pijlers gedragen.
Het was - na de Kettingbrug - de tweede brug die de Donau bij Boedapest overspande. (1872-1876).
In 1900 werd er een aftakking gemaakt naar Margaretha-eiland (zie de pagina "Donau"), dat tot dan toe alleen met bootjes bereikt kon worden.
En evenals de andere twee bruggen hierboven beschreven werd deze brug ook in WO II vernield. In 1948 was de schade hersteld.
Elisabethbrug
Deze brug ontleent zijn naam aan de vrouw van keizer Franz Jozef, keizerin Elisabeth, beter bekend onder de (bij)naam "Sisi".
De oorspronkelijke brug lag er al in 1903. Maar ook deze brug ontkwam niet aan het oorlogsgeweld. Tussen 1961 en 1964 is deze brug herbouwd, maar nu als een moderne hangbrug. De pijlers van de oude brug zijn hergebruikt.