* * * De Muur * * *
In 1961 (13 augustus) werd de Berlijnse Muur opgericht. De regeringsleiders van de DDR bouwden - vermoedelijk na een gedegen interne voorbereiding -van de ene op de andere dag op een grillige manier een muur dwars door de stad. Men had er meer dan genoeg van te zien dat vele DDR-burgers de wijk naar het Westen namen. Om "hersens en mankracht" in de DDR te behouden werd de muur gebouwd. Eenmaal de muur gezet verstevigde de DDR zijn greep steeds meer. De muren (met een hoogte van 3.60 meter) werden afgedekt met halfronde bolle richels, zodat men niet met muurankers de muur kon beklimmen. Achter de muur werden prikkeldraad-versperringen aangelegd. De dodenstroken (vaak door bloedhonden bewaakt) bemoeilijkten verdere vluchtpogingen.
En tenslotte waren er nog de wachtposten. Iedere militair was verplicht te schieten op vluchtende burgers. In één van de laatst overgebleven wachttorens is nu "Das Museum für Verbotenen Kunst" gevestigd.
De muur kostte aan 258 mensen het leven, waarvan 25 grenswachten.Bij de rivier de Spree (tussen Brandenburger Tor en het Reichstag-gebäude staat een muur waaraan 16 witte kruisen hangen. Zij zijn een herinnering aan de jonge mensen die trachtten te vluchten door de Spree over te zwemmen. Ze zijn verdronken.
* * * Op 9 maart 1989 "viel" de muur ! * * *
Wie nu Berlijn bezoekt kan hier en daar nog herinneringen vinden van dit onmenselijk bouwwerk. Op diverse plaatsen zijn zg. "kinderkopjes" in de weg gelegd waar voorheen de muur stond. Op die plaatsen is er dan ook een gedenkplaat aangebracht in het wegdek. Verder zijn stukken van de muur nog te vinden in de Zimmerstrasze, Mühlerstrasze en Bernauerstrasze.
Niederkirchenerstrasze: Staande bij Checkpoint Charlie kun je linksaf de Zimmerstrasze in, die in het verlengde de Niederkircherstrasze gaat heten. Hier staat naast Martin Gropius Bau nog een stuk muur. Aan de straatkant betongrijs, waar het roestige betonijzer door heen steekt. Aan de andere kant van de muur is het Topografie des Terrors, een fototentoonstelling die een beeld geeft van de criminele organisatie "Gestapo" en de toenmalige leiders als Hitler, Goering, Himmler etc. De heuvel die er bij ligt, bedekt de folterkamer van de gestapo. De resten van dit gestapobolwerk werden in 1987 ontdekt en bloot gelegd. Ieder kan zich nu een beeld vormen van wat er hier toen gebeurde. Tegenover Martin Gropius Bau ligt das Haus für Abgeordneten. Voorheen zetelde hier de Preusische Landtag terwijl er nu het Berlijns Parlement in gevestigd is.
Bernauerstrasze: In de Bernauerstrasze - op een paar honderd meter afstand van ons tijdelijk logeeradres -hebben zich in 1961 dramatische taferelen afgespeeld. De muur werd hier parallel aan de straat gebouwd. Mensen probeerden te vluchten door uit de ramen te springen. Brandweerlieden vingen hen op in zeilen. Enkele mensen werden hierbij zwaar gewond of vonden zelfs de dood. Hier is ook de grenswacht gevlucht die wereldwijd bekend werd toen zijn vlucht gefotografeerd werd. En ook hier hebben mensen wekenlang gewerkt aan een vluchttunnel, hopend op vrijheid, totdat ........... .........ze verraden werden. Huizen werden afgebroken om de grenswachten meer schietruimte te gunnen. Zelfs de kerk werd niet gespaard. Deze werd opgeblazen. Er is nu een andere kerk voor gebouwd: "Kapelle der Versöhnung", maar helaas.............de uitvoering in hout en het lage model doet je meer aan een schapenstal denken. In de Bernauerstrasze tref je nog diverse monumenten aan die de "de tijd van de muur" levendig houden
Mühlenstrasze:
Over een afstand van ongeveer één kilometer is de muur in de Mühlen-strasze vrijgegeven om te beschilderen. Hier vind je nu afbeeldingen van o.m. de Duitse vlag, een Tra-bantje dat tegen de muur rijdt en Brezjnev en Ulbricht die elkaar omhelzen. Deze open-lucht-kunst-galerie is bekend geworden onder de naam:
EAST SIDE GALERY
Ook wij hebben onze bijdrage op deze muur geleverd.