bierweetjes a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s-t-u-v-w-x-y-z
maischen: opwarmen van het beslag (= de geschrote mout) met de bedoeling de enzymen te activeren het zetmeel af te breken en om te zetten tot vergistbare suikers
maltose: moutsuiker
microbrouwerij: een microbrouwerij is een klein tot zeer klein brouwerijtje; er zijn er vele van in (vooral) Frans België, maar ook in Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Frankrijk......ach, elk land kent er wel enkele. Amateurs die "te groot" geworden zijn! Prachtig voorbeeld van een microbrouwerij in Nederland is "De Prael". Een klein sociaal brouwerijtje. Twee ex- psychiatrisch-verpleegkundigen runnen hier met een aantal mensen ( ex-patiënten, maar ook mensen die zelden of nooit gewerkt hebben) een brouwerijtje waar bieren vandaan komen als: Heintje (witbier), Johnny(5,7%), Mary (zware blonde van 9,6%), en een Nelis (bockbier). De namen zijn ontleend aan onze volkszangers: Hein Simons, Johnny Jordaan, Mary Servaes (= Zangeres Zonder Naam) en Manke Nelis.
millennium: tgv het jaar 2000 is er heel wat nieuws gebrouwen en bedacht. Eén uitvloeisel van het jaar 2000 was een Westmalle Triple in een 75 cl. fles
mixen: een trend van de laatste jaren is dat de commerciële brouwerijen meer en meer bieren gaan mixen om het hoofd te kunnen bieden aan de breezers. Voorbeelden hiervan zijn de Desperado (bier met tequilla), kriska (bier met wodka). In Duitsland is Diebels Alt het bier gaan mengen met Cola en noemt het product Diebels Dmix. Grolsch mengt zijn bier Zinniz bier met limonade.
mongozo: Mongozo is een woord uit Swahili; het betekent "gezondheid". Mongozo is tevens de naam voor het bananenbier dat gebrouwen wordt door brouwerij Huyghe in Melle (bij Gent). Deze brouwerij is ook de brouwer van Delirium Tremens, het bier in het vermaarde witte flesje met blauw etiket en rose olifant.
mout: graankorrels (m.n. gerst), die in een vochtige omgeving zijn gaan ontkiemen en vervolgens gedroogd zijn; de gerstekorrels bevatten zetmeel en eiwitten; het moutproces duurt 5 tot 8 dagen.
Klik op een letter boven de tekst om naar een ander blad te komen