Kazimierz

Kazimierz - ooit een zelfstandige stad in de agglomeratie Krakau - is nu de joodse wijk van Krakau. Vanuit heel west-Europa kwamen joden zich in deze wijk vestigen. Voor het uitbreken van WO II telde deze wijk bijna 70.000 joodse inwoners. Velen hiervan zijn weggevoerd naar de wijk Podgorze - aan de overzijde van de rivier de Wizla - om vervolgens naar kampen gestuurd te worden en daar vermoord te worden. Direct na de oorlog woonde de armste bevolking van Krakau in deze wijk. 

terrasjes met live-muziek

 

 

 

Inmiddels is de wijk voor een groot gedeelte opgeknapt en is het een trendy wijk geworden. Lopend door deze wijk zie je dat de synagoges en andere gebedsruimtes nu prima gerestaureerd zijn. Op de terrasjes voor de café's spelen bandjes de zo typerende joodse Klezmermuziek.

De oude synagoge (foto hiernaast)  is orthodox-joods en de oudste nog bestaande synagoge van Polen.(oorsprong: 15e eeuw).

 

In WO II werd de synagoge geheel geruïneerd en werden kunstschatten meegenomen. In 1943 werden hier 30 Poolse gijzelaars geëxecuteerd.

 

 

monument ter nagedachtenis aan de geëxecuteerde gijzelaars

Al hoewel men druk doende is, is nog niet de hele wijk gerenoveerd.  Er zijn nog diverse panden die op herstel wachten. Soms is er handige gebruik gemaakt van open ruimtes. Een open ruimte tussen twee gebouwen werd door een simpel zeidoek overspannen waardoor een ruimte ontstond die ingericht werd als horecagelegenheid.

Op het moment dat wij in Krakau waren vierde men in Kazimierz een Joods cultureel feest: Festiwal kultury Zydowskiej Krakow.  In speciaal opgezette tenten werden lezingen gehouden en overal klonk muziek. En uiteraard werd overal op straat, op pleinen en op de terrasjes heerlijk gegeten en gedronken.  

 

De wijken Kazimierz en Podgorze worden door enkele bruggen over de Wisla met elkaar verbonden. De voetgangersbrug Kladka Bernatka 
is als brug niet zo bijzonder mooi, maar wel bezienswaardig vanwege de acrobatische sportfiguren die tussen de stalen kabels "ingeweven" zijn.

 

terug