bierweetjes a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s-t-u-v-w-x-y-z
BBC: staat voor "Belgian Beer Café"; een initiatief van Interbrew om wereldwijd café's te openen die het Belgische bier promoten en verkopen. De etablissementen zijn herkenbaar aan de 50 - 60jaren stijl, maar met eigen namen als: "Cafeeke" (Madrid), La Belle Epocqe (Boekarest), of "Café Bruxelles (Breda). De sfeer dient er Belgisch te zijn. Vakmanschap moet blijken uit de kennis van de bieren, het correct kunnen tappen en serveren.
biergist: als depot (fond) onder in het flesje; kan gewoon opgedronken worden; bevat veel vitamine B.
biergisttabletten: De Trappistinnen van het Klaarlandklooster in Bocholt maken van biergist biergisttabletten die verkrijgbaar zijn in reformwinkels.
Bokbier: Er zijn vele lezingen omtrent de naam "BOKBIER": legendarische, historische, feitelijke, hilarische, etc. Tot ik een meer aanvaardbare versie hoor houd ik mij graag aan de volgende lezing: In de Duitse deelstaat Beieren ligt het plaatsje "EINBECK". Van de eerste gerste-oogst die er elk jaar in de maand oktober binnenkwam werd bier gebrouwen; dit bier werd "bokbier" genoemd. Het zou een verbastering van "beck" naar "bok" geweest kunnen zijn.
Bolleke: Deze "troetelnaam" werd door de consumenten van "De Coninck" gegeven aan het bolle kelkglas waarin het bier werd geschonken (m.n. in Antwerpen)
bostel: de mout die overblijft ná het maischen en filteren. De bostel kan gebruikt worden als veevoer, om brood van te bakken of als compost in de tuin. (zie ook <bierplezier> <zelf brouwen>
Klik op een letter boven de tekst om naar een ander blad te komen.