Ouarzazate en de Dadeskloof

 

Ouarzazate

Ouarzazate kunnen we met een bevolking van ruim 90.000 mensen rekenen tot een gemiddeld grote stad. De stad ligt ingeklemd tussen de Hoge Atlas en de Anti-Atlas, op de aloude handelsweg van Zagora naar Timboektoe in Mali. Handelaren uit Marokko verkozen deze weg om hun handelswaar te ruilen tegen ivoor, goud of zelfs slaven. De kamelenkaravaan deed er 52 dagen over om door het gebergte deze reis af te leggen. Per dag liep de karavaan dan 35 km.

 

Marokko streeft ernaar om in 2030 ruim de helft van zijn energie duurzaam op te wekken. Daarom is er in de omgeving van Ouarzazate  een zonnecentrale aangelegd.. Het zonnepark beslaat 30.000 ha. en heeft een capaciteit van 540 megawatt. Daarmee staat Marokko op de 5e plaats qua grootte.

hiernaast een foto van de zonnecentrale in de omgeving van Ouarzazate .   
(foto van Bladna.nl)

Dadeskloof

Zoals de Todra-kloof genoemd is naar het riviertje Todgha ontleent de Dadeskloof zijn naam aan het riviertje de Dadès.  
De Dadeskloof is een mooie, vruchtbare, groene kloof. Er staan veel dadelpalmen, naast bomen die vruchten dragen als vijgen, amandelen en walnoten. 
Ook hebben de bewoners (Berbers) die in de vele dorpjes in de vallei wonen veelal tuintjes waarin ze groenten en fruit voor eigen gebruik of voor de directe verkoop verbouwen.

Veel Berberdorpjes in de groene vallei van de Dadeskloof

 

Rijdend door de Dadèskloof ontdekken we diverse landschappen: van dor geel tot fris groen. Opvallend zijn de op mensenlichamen
gelijkende vormen die door erosie in de bergen zijn ontstaan. De Berberbevolking die hier woont heeft het dan ook over
de heuvels van de menselijke lichamen",

rozenfestival

In het hart van de Dadèsvallei ligt de "Vallei des roses", met als middelpunt El Kelaa M’Gouna. Het is hier dat in april/mei de rozen tot bloei komen en in mei geoogst worden, circa 1000 ton. De oogst wordt afgesloten met een twee tot vier dagen lang durend festival, waarbij gedanst en gemusiceerd wordt en waarbij de mensen - gestoken in mooie traditionele kledij - elkaar besprenkelen met rozenwater en bestrooien met rozenblaadjes. De prijs van het rozenwater ligt vrij hoog. Dit heeft te maken met het feit dat er zo ongelooflijk veel blaadjes nodig zijn voor één liter odeur. Overigens wordt het meeste materiaal doorverkocht naar Frankrijk en Japan

 

De  inmiddels ge-oogste rozenstruiken.

 

In de Dadèsvallei liggen tientalen Berberdorpjes verspreid waar de bevolking zich bezig houdt met het oogsten van tarwe, gerst en de vele vruchten als dadels, amandels en vijgen en walnoten.

 

terug