Hoe kleed ik mij in Marrakesh?

Als bezoeker hoef je niet van top tot teen bedekt te zijn, zeker niet in de grotere steden waar vele toeristen rondlopen.
Maar de basisregel is om je schouders, knieën en borst te bedekken. Zorg in ieder geval dat je geen aanstoot geeft aan de plaatselijke bevolking.

kleding als taal

De kleding in Marokko is divers als de talen: ieder gebied spreekt zijn eigen taal, zijn dialect. Maar ook kun je in ieder gebied een onderscheid in kleding waarnemen. Vergelijkbaar met Nederland waar men vroeger aan de klederdracht kon zien of men rijk of arm was, protestant of katholiek, etc.  De kleding heeft dus een soort communicatieve functie.

In een winkeltje in een soek werd van een lap stof een keurig hoofdtooi voor ons gecreëerd (zie foto hiernaast).

kleding bij hitte

Ook bij grote hitte zijn vrouwen gekleed in lange gewaden en mannen in djellaba's. De reden is dat men zijn lichaam wil beschermen tegen te veel zoninvloeden. Een bijkomende reden voor vrouwen om in lange kleden gekleed te gaan, is het verbergen van haar schoonheid voor andere mannen, die anders mogelijk verleid zouden kunnen raken.

zwarte kleding

Iedere regio heeft zo'n beetje zijn eigen 'kledinglijn' en gewoontes. Zwarte kleding wordt vaak gedragen bij mistig weer. Een praktische reden, want zo zijn ze veel beter zichtbaar. 

kleding kopen

 

Wij zijn nog in diverse kledingzaken geweest. Wat opvalt is dat de prijzen nagenoeg gelijk liggen aan die in Nederland. Een T-shirt voor € 25,00 bij Zara is niet eens een uitzondering.  De hoge prijzen verbaasden mij, als je dat afzet tegen het gemiddelde inkomen van een Marokkaan.

Djellaba

Onder de djellaba wordt een hemd en een lange of korte broek gedragen. We zagen  af en toe een korte spijkerbroek, maar traditioneler is de pofbroek, de drollenvanger. Deze wordt gedragen zonder onderbroek. Ook hieraan ligt weer een praktische reden ten grondslag: de Marokkaanse bevolking zit vaak op kussens op de grond . En dan is een strak zittende onderbroek of boxershort of strakke(re) broek niet comfortabel.


Onze reisleider was bijna dagelijks gekleed in 'westers kleding'.  Eén van de laatste dagen verscheen hij plots in ee mooie djellaba. (foto hiernaast)



Hieronder enkele foto's van de traditionele Marokkaanse klederdracht